Alex Lynn heeft zich na een mindere Main Race een beetje kunnen revancheren met de overwinning in de sprintrace. Net als gisteren eindigde de race achter de safetycar na een crash met Antonio Giovinazzi als een van de hoofdrolspelers. Daniel de Jong eindigde puntloos als 17e.
Bron bericht: GPPits.net
De crash gisteren tussen Rafa Marciello en Giovinazzi had gevolgen voor de startopstelling. Marciello had veel geluk dat omdat de race vroeger werd afgevlagd door de eerdere safetycars, de resultaten van een ronde vóór zijn crash als basis werden genomen. Daardoor mocht hij alsnog van pole vertrekken, met King naast zich. Giovinazzi werd een vijftal plaatsen achteruit gezet vanwege de botsing en begon als veertiende.
De start verliep dramatisch voor racewinnaar Norman Nato, die maar nauwelijks wegkwam en van acht terugviel naar negentien. Onderweg zag hij ook Luca Ghiotto en Sergei SIrotkin langsschieten, die allebei een raketstart maakten en in de eerste runup naar bocht 1 al vier a vijf plaatsen winst boekten. Vooraan speelde zich een heel leuk duel om de leiding af. Marciello was redelijk goed weg, King was uitstekend weg en Lynn nog iets beter. Terwijl King probeerde om Marciello te verschalken glipte Lynn buitenom, waardoor de twee Britten van bocht 1 tot aan bocht 5 zo ongeveer naast elkaar bleven rijden. Lynn pakte pas in bocht 6 definitief de leiding.
De Brit bleef niet lang treuzelen en zette meteen door. Na drie ronden achtervolgen zat hij in DRS-bereik en pakte Marciello in ronde 4 de leiding af. De Italiaan verdedigde zich eigenlijk te fel, want hij verremde zich en kreeg een flatspot linksvoor. King profiteerde er snel van en ook Pierre Gasly (die al Sergio Canamasas voorbij was gegaan) kwam er vlug voorbij. Artem Markelov had iets meer moeite met zijn teamgenoot, maar de Rus wist een paar ronden later door te schuiven.
Het halve veld opgevreten
Na de furieuze opening brak een wat rustiger middenstuk aan. Gasly bleef redelijk constant achter King rijden, terwijl Lynn zoetjes aan het gat groter maakte door langzamere en snellere rondes af te wisselen. King kon dat niet omdat Gasly anders te dichtbij kwam. Van achteruit was Sirotkin inmiddels aan een prachtige opmars bezig. Van 21 gestart lag de Rus na de helft van de race al 14e achter drie door KFC gesponsorde auto’s van Giovinazzi, Mitch Evans en Sean Gelael.
Het ontlokte gemopper bij gastcommentator Will Buxton (jarenlang zelf GP2 commentator voor SKY) dat KFC eens wat samples van hun producten had mogen meenemen ” Je hebt gewoon honger” grinnikte vaste commentator Alex Jakes. “Nou én? Het is wel bijna lunchtijd hoor!” Sirotkin had waarschijnlijk ook trek gekregen, want in de slotfase vrat hij alledrie de KFC auto’s in drie ronden op: eerst Giovinazzi, daarna Mitch Evans (die een taaie kluif bleek door zijn hoge topspeed) en tot slot Gelael, maar dat ging na Evans gewoon hap-slik-weg. Evans was daarna het tempo kwijt en viel een beetje terug in de middenmoot
Anticlimax
Vooraan was Lynn inmiddels goed los van King, terwijl Gasly bleef inlopen en ronde 20 keurig de derde plaats overpakte. Verder ging zijn opmars niet, want Giovinazzi dacht Gelael in te halen op weg naar bocht 10. De Indonesiër blokte zijn voormalige teamgenoot zo onhandig dat de Prema auto werd gelanceerd en van de baan spinde, waarbij hij nog nét Arthur Pic achterstevoren tikte, en keihard in de boarding landde.
https://youtu.be/POdCVfSBfV0
De safetycar, de Medical car en een ambulance kwamen het circuit op, niet geheel onterecht aangezien Giovinazzi niet op zn benen kon staan. Het verzorgen van de Italiaan en het wegtakelen van de auto’s duurde zo lang dat de race zonder verdere actie eindigde. Lynn pakte dus de overwinning, voor Gasly en King. Markelov kwam als vierde binnen, Marciello als vijfde en Oliver Rowland bracht de MP auto als zesde over de streep. Sirotkin maakte in zijn furieuze opmars 10 plaatsen goed, maar koopt er geen punten voor.
Stand na 1 raceweekend:
1. P. Gasly 32
2. N. Nato 27
3. A. Lynn 23
4. N. Latifi 21
5. A. Markelov 20
6. J. King 16
7. R. Marciello 10
8. S. Canamasas 8
9. O. Rowland 5
10. G. Malja 2
GP3: Dubbelslag ART in een saai weekend
Het leek overigens alsof de GP2 coureurs ook de GP3 race vanmorgen hadden zitten kijken, en vonden dat ze iets goed moesten maken. Oscar Tunjo vertrok in die race van pole met Jake Dennis naast zich, en al het venijn van deze race zat in de eerste ronde. Tunjo had een prima start, maar lette teveel op Dennis, waardoor Alex Albon van de andere kant kwam en zo de leiding overnam. Ook Nyck de Vries had vanaf negen een perfecte start en glipte ineens langs drie man. Verderop zou de Fries ook Matevos Isaakyan nog verschalken waardoor hij op vijf kwam te rijden.
En veel meer valt er over deze race niet te vertellen. Albon liep samen met Tunjo weg van Fuoco, die het tempo weer niet kon volgen en een treintje auto’s achter zich aantrok. Het viel echt op hoe weinig inhaalacties er dit weekend zijn uitgevoerd met de nieuwe GP3 auto, alsof er teveel vuile lucht achter de auto wervelt dankzij het veranderde aeropakket. Iedereen bleef op gemiddeld 6 tienden van elkaar rijden, niemand maakte een geslaagde inhaalactie.
Oké, bijna niemand. Matt Parry zorgde nog even voor een schrikmomentje door een wel heel heftige verdediging tegen Santino Ferrucci, maar de Amerikaan zette door en wist zowaar zijn actie wel goed af te ronden, al leverde het hem geen punten op. Ook Charles Leclerc en Nirei Fukuzumi raakten niet aan punten in de tweede race, vooral omdat ze geprobeerd hadden binnendoor hun weg te zoeken en niet voorbij Jake Hughes en Kevin Jörg kwamen. Albon won de sprintrace uiteindelijk voor Tunjo en ver voor Fuoco. De Vries kwam netjes als vijfde binnen, Stein Schothorst bleef steken op plaats 21.
Stand GP3 na 1 raceweekend
1. C. Leclerc 27
2. A. Albon 23
=. J. Hughes 23
3. A. Fuoco 22
4. O. Tunjo 18
5. N. Fukuzumi 15
9. N. de Vries 8
Het volgende raceweekend voor de GP2 is tijdens de GP van Monaco over twee weken. De GP3 heeft tussendoor nog een aerotest (broodnodig als je het mij vraag) en komt pas tijdens de GP van Oostenrijk opnieuw in actie.