Na een spectaculair begin van het seizoen tijdens de eerste drie manches is het FIA Wereldkampioenschap Endurance (WEC) neergestreken in de Sarthe voor de belangrijkste afspraak op de kalender van 2025: de 93ste editie van de legendarische 24 Uur van Le Mans (11-15 juni).
Voor de laatste Europese manche van het seizoen worden de 36 vaste deelnemers uit het FIA WEC door 26 extra wagens verdeeld over drie categorieën vervoegd, met name in de categorieën Hypercar, LMGT3 en LMP2. Het deelnemersveld telt maar liefst zeventien voormalige eindwinnaars van deze legendarische etmaalrace en veertig rijders die ooit hun klasse wonnen. Wegens de lengte en moeilijkheidsgraad van de race worden er dubbele punten voor het kampioenschap toegekend.
Le Mans speelt dus een cruciale rol in de strijd om de titel, een strijd waarin Ferrari zich met zijn 499P Hypercar alvast van zijn snelste kant liet zien door de eerste drie manches van dit seizoen te winnen. De Scuderia mikt niet enkel op een vierde opeenvolgende overwinning in 2025, maar ook op een derde opeenvolgende zege in Le Mans: na de overwinning van de #51, de huidige WK-leider, in 2023 en die van zusterwagen met startnummer #50 vorig jaar.
De statistieken zijn in het voordeel van Ferrari. Sinds de oprichting van het FIA WEC in 2012 won elke Le Mans-winnaar minstens drie keer op rij…
De concurrentie slaat terug
Uiteraard laten de rivalen van het Italiaanse merk zich niet onbetuigd en dan vooral Porsche. De constructeur uit Weissach telt een recordaantal van negentien zeges in Le Mans én evenveel poleposities. Vorig jaar zorgde de lokale held Kévin Estre voor een verbluffende rondetijd waarmee hij de #6 Porsche 963 op polepositie zette. Estre vormt dit jaar opnieuw een team met Matt Campbell en regerend wereldkampioen Laurens Vanthoor.
Toch dateert de laatste Porsche-zege in Le Mans al van 2017 en kon de Porsche 963 Hypercar nog nooit het eindpodium in de 24 Uur van Le Mans behalen.
Toyota, de meest succesvolle constructeur in het WEC, heeft in 2025 nog geen enkele overwinning geboekt en miste zelfs het podium in de drie wedstrijden tot dusver. Toch beschikt de Japanse constructeur over een ijzersterk Le Mans-palmares: sinds 2018 eindigde het team telkens als eerste of tweede, met onder meer vijf opeenvolgende zeges. Sébastien Buemi, rijder van de GR010 Hybrid #8, heeft ondertussen het record in handen qua starts, zeges, podia en gezamenlijke titels in de geschiedenis van het FIA WEC.
De outsiders willen verrassen
Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van zijn eerste deelname met “Le Monstre”, een sterk aangepaste versie van de Serie 61 coupé, hoopt Cadillac zijn recente opmars in Le Mans te verzilveren. De Cadillac V-Series.R Hypercar eindigde in 2023 op het podium.
De Franse hoop rust op de schouders van twee voormalige Le Mans-winnaars: Peugeot en Alpine. Peugeot triomfeerde in 1992, 1993 en 2009, en hoopt met de 9X8 het voorbeeld te volgen van de legendarische 905 en 908, die elk bij hun derde deelname wonnen. Stoffel Vandoorne zit aan het stuur van de #94, samen met Loïc Duval en Malthe Jakobsen.
Bij Alpine heerst er optimisme dankzij de opeenvolgende podiumplaatsen van de A424 in opmars, in Imola en Spa-Francorchamps en het merk won in 1978 aan de Sarthe.
Ook BMW speelt vooraan mee dit seizoen. Het door Vincent Vosse geleide WRT-team is klaar voor de belangrijkste race van het jaar. Bij de rijders van de BMW M Hybrid V8 vinden we onder meer Dries Vanthoor, die samen met Kevin Magnussen en Raffaele Marciello de #15 bestuurt.
De Hypercar-grid wordt vervolledigd door Aston Martin, dat voor het eerst sinds 2011 opnieuw in de topklasse van Le Mans aantreedt, ditmaal met de indrukwekkende Valkyrie. Het Britse merk won in La Sarthe in 1959, terwijl het Beierse BMW dat 40 jaar later deed.
Een indrukwekkend LMGT3-veld
BMW en Aston Martin zijn ook present in de LMGT3-categorie, die met 24 deelnemers de grootste GT-opkomst ooit betekent in een FIA WEC-race. Grootste blikvanger is de terugkeer van Mercedes na meer dan een kwarteeuw afwezigheid, met drie wagens in retrostijl – herinnerend aan de beroemde “Zilverpijlen” – onder de vlag van Iron Lynx. Op de #61 deelt Maxime Martin het stuur met Lin Hodenius en Martin Berry.
WRT verdedigt de kleuren van BMW M Motorsport met twee M4 LMGT3: de #31 van Yasser Shanin, Timur Boguslavskiy en Augusto Farfus, en de #46 van Valentino Rossi, Kelvin van der Linde en Ahmad Al Harthy.
Het LMGT3-veld wordt vervolledigd door McLaren, Corvette – met Tom Van Rompuy op de Z06 LMGT3.R #81 samen met Rui Andrade en Charlie Eastwood –, Ferrari, Ford, Lexus en Porsche. In de Porsche van Iron Dames vervangt Sarah Bovy in laatste instantie de geblesseerde Michelle Gatting.
De actie op het circuit begint met de vrije trainingen op woensdag 11 juni, gevolgd door kwalificaties voor alle categorieën later die dag. De Hyperpole-sessies die startopstelling bepalen, vinden op donderdagavond 12 juni plaats en de race zelf begint op zaterdag 14 juni om 16u00 CET.
Klik HIER voor meer details, inclusief de volledige timing en deelnemerslijst van het evenement.






Bron: pb FIA WEC
Foto’s: pb FIA WEC / DPPI
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/deb32203n2/domains/autosportnieuws.be/public_html/site/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 241
Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/deb32203n2/domains/autosportnieuws.be/public_html/site/wp-content/themes/goodnews5/framework/functions/posts_share.php on line 257