Hoewel Nicolas Prost in de seizoens finale in Londen van de Formula E een dubbele overwinning scoorde, ging opnieuw alle aandacht naar Sebastien Buemi en Lucas di Grassi, mede dankzij een aanvaring in race 2 die de actie van Rosberg versus Hamilton bij de F1 in Oostenrijk doet verbleken.
Vooraf al kregen de twee kemphanen woorden met elkaar over het Fanboost systeem. De Braziliaan was bang dat het kampioenschap er mee beslist kon worden, omdat Nelson Piquet Jr vorig jaar op één punt kampioen werd, mede dankzij 3 bonuspunten die hij kreeg voor een snelste ronde, gereden met een fanboost. De Zwitser (op dat moment idd leading in de fanboost voor Sam Bird en Oliver Turvey) wees er echter op dat de regels waren aangepast en er geen bonuspunten werden uitgerijkt als je met fanboost de snelste ronde reed. De Renault’s domineerden vervolgens de trainingen met Prost op 1 in sessie 1 en Buemi in sessie 2.
De kwalificatie voor race 1 werd echter een mooie loterij dankzij de regen. Buemi en Di Grassi kregen allebei in groep 3 een natte baan voor hun kiezen, terwijl Prost als allerlaatste in groep net als Bruno Senna in groep 2 een opdrogende baan had, Prost zette een poletijd van 1:27,192, een halve seconde sneller dan Senna. Ook Oliver Turvey en Robin Frijns profiteerden van de opdrogende baan en stonden verrassend als derde en vierde op de grid. Een mooie opsteker voor de Maastrichtenaar, die zijn contract met Andretti voorafgaand had verlengd. Buemi strandde in de regen op plaats 12, Di Grassi kwam op 10 uit.
Race 1 – The Battle of Battersea, part 1
Battersea Park is in mijn ogen veel en veel te nauw als circuit, het is een leuk idee om er één race te rijden, maar dit (excusez voor mijn toon) speelgoedbaantje het kampioenschap te laten beslissen vind ik eigenlijk een loterij. Prost kan dit niks schelen natuurlijk, die stoof weg van pole en controleerde de race. Nu Di Grassi en Buemi in het pak zaten kon hij rustig wegrijden van Senna, die op zijn beurt de auto’s van Jean Eric Vergne, Frijns en Turvey kon afhouden.
De twee kampioens-aspiranten deden hun best om de race in het middenveld spannend te houden. Startend van 10 en 12, reden ze na een paar ronden als 9e en 10e rond en hadden al snel Nick Heidfeld te pakken. Daniel Abt probeerde als “blockaderunner” te dienen voor Di Grassi, terwijl de Braziliaan inmiddels Sam Bird voorbij was. Buemi werd behoorlijk kwaad op Abt voor zijn defensieve rijden, en na een waarschuwing voor meerdere keren van zijn lijn afwijken ging de Zwitser hem als nog voorbij.
Na de autowissels was ook Frijns de klos, die opnieuw tijd verloor in de pits en terugviel van vijf naar zeven en Abt ook achter zich aan kreeg. De Duitser was echter te ongeduldig in zijn actie buitenom, ramde de muur en schoot Frijns mee eraf, waardoor de safetycar uit moest komen. Na de opruiming werd het ernst. Vergne reed op dat moment vierde, maar Di Grassi probeerde alles om hem in te lopen, ramde hem zelfs een keer. De Fransman kon echter door en bleef vierde, terwijl Di Grassi met een vernielde voorvleugel verder moest.
In de slotfase crashte Turvey nog uit de race, wat Nextev een zekere podiumplaats kostte. Vergne profiteerde dankbaar en haalde achter Prost en Senna de derde plaats op (klinkt heel wat als je het zo leest hè). Buemi probeerde nog een paar keer Di Grassi te pakken, maar zelfs een Fanboost hielp hem niet want de straights op Battersea zijn daar te kort voor (precies wat hij zelf voorspelde). Bird profiteerde zelfs van zijn vruchteloze aanvallen, waarop Buemi luidkeels klaagde dat de Engelsman onder geel had ingehaald (vlakbij Turvey’s crash). Aangezien Bird daarna met energiegebrek wegviel, maakte het niet uit en schoven Di Grassi en Buemi in de uitslag op naar vier en vijf.
https://youtube.com/watch?v=7PrlwRSUj-8
Race 2 – The Battle of Battersea, part 2
Aan het begin van de laatste kwali had Di Grassi aldus drie punten voorsprong op Buemi. De Zwitser zette meteen pole en kwam daarmee gelijk in de tussenstand. Prost maakte het zelfs nog mooier voor e.Dams door de tweede Renault als tweede op de grid te zetten, nipt voor Di Grassi op drie. Frijns kon geen rol spelen in Q2, hij zou als vijftiende starten.
Al in de eerste ronde liep de confrontatie compleet uit de hand. In bocht 3 probeerde Di Grassi veel te wild Prost én Buemi tegelijk in te halen en knalde vol op de Renault, waarbij hij Buemi’s spoiler eraf reed en zelf een wiel afbrak. Beide heren moesten binnenkomen en zouden eigenlijk nog maar één kans hebben om dit te winnen: de 3 punten voor de snelste ronden. Als het gelijk bleef zou er namelijk gekeken worden naar onderling resultaat, waar Di Grassi dan met een groter aantal derde plaatsen de titel mee kon pakken.
Terwijl vooraan Prost langzaam wegreed van Abt en Heidfeld, werd achteraan het kampioenschap beslist in een soort time-attack op de snelste ronde. Verkeer langslaten, vrije baan vinden en knallen maar. Beide heren kwamen tussendoor ook regelmatig binnen om de auto op kwalimode te zetten en volledig de batterij op te laden. Di Grassi opende met 1:27.037 dankzij verkeer, maar Buemi sloeg terug met 1:26.056 (ook hij had last van verkeer, in dit geval Qing Ma)
Toen beide concurrenten wél vrije baan hadden gingen de tijden ook hard omlaag. Di Grassi kwam tot 1:24.900, maar Buemi was in zijn poging weer sneller met 1:24.582. In zijn wanhoop gebruikte Di Grassi een fanboost, maar brak die ronde af toen hij herinnerde dan geen punten te krijgen. Buemi zette door en reed naar een 1:24.150, die niet meer achterhaald werd door Di Grassi.
Vooraan was Prost comfortabel los van Abt met zeven seconden voorsprong en pakte een dubbele overwinning, waarmee de Fransman meteen de derde plaats in de eindstand pakte, want Bird kwam opnieuw niet in het stuk voor en bleef zelfs puntloos nadat zijn auto ermee ophield. Abt kwam als tweede binnen en Jerome d’Ambrosio kreeg geheel in de geest van dit bizarre weekend plaats 3 cadeau, omdat de wedstrijdleiding Heidfeld, Vergne en Antonio Felix da Costa bestrafte voor het gebruik van teveel energie.
Robin Frijns kwam na een matige start langzaam naar voren en reed als tiende rond voor hij in de groep d’Ambrosio kwam te rijden. Loic Duval probeerde de Andretti buitenom in te halen vlak voor de chicane, maar weigerde bij te geven en bleef insturen, waardoor Frijns in de muur gedrukt werd en moest uitvallen. Duval werd door alle chaos nog als vijfde afgevlagd. Achteraan het veld werden Buemi en Di Grassi inmiddels uit de wedstrijd genomen, maar mocht Buemi wel 2pt voor zijn snelste ronde houden, waarmee hij Formula E kampioen 2015-2016 werd.
Eindstand Formula E 2015-2016
1 Sébastien Buemi – 155
2 Lucas Di Grassi – 153
3 Nicolas Prost – 115
4 Sam Bird – 88
5 Jérôme d’Ambrosio – 83
6 Stéphane Sarrazin – 70
7 Daniel Abt – 68
8. Loïc Duval – 60
9. Jean-Eric Vergne 56
10. Nick Heidfeld 53
12. Robin Frijns – 45
Na de race antwoordde Di Grassi op de vraag op hij bewust op een crash aanstuurde dat hij inderdaad aggressief was, maar dat moest ook wel met zowel Prost als Buemi voor zijn neus. Buemi mopperde nog na dat de Braziliaan hem bewust had afgeschoten omdat hij wist dat de Abt-Audi minder snel was dan de Renault e.Dams: <q>Hij was gewoon 100km/h te snel, hij was zijn verstand kwijt</q> Waarop de Braziliaan counterde dat Buemi 50 meter te vroeg remde om hem af te blokken en mopperde dat punten voor de snelste ronde het kampioenschap niet horen te beslissen. Vergeleken bij deze clash was het gekibbel tussen de mercedessen in Oostenrijk een vriendelijk bokspartijtje: hopelijk gaan Rosberg en Hamilton er ook geen voorbeeld aan nemen.
https://youtu.be/7EVK0Q9ZP7M
Inmiddels is men al in voorbereiding op het seizoen 2016-2017, dat in oktober wordt afgetrapt in Hong Kong. Frijns is dus al bevestigd voor Andretti, e.Dams heeft zowel Buemi als Prost aangehouden. Aguri verdwijnt uit de F1, de boedel is door een Chinese investeerder gekocht die Qing Ma gecontracteerd heeft. Jaguar komt vanaf oktober meedoen en schijnbaar heeft Honda het kampioenschap ook op de radar. De problematiek die de FIA inmiddels heeft met de F2 heeft een “positieve uitwerking” gekregen op de Formula E, want waar dit seizoen alleen de winnaar (Buemi dus) een superlicentie krijgt, zijn er volgend jaar bij een kampioenschap 40 punten te verdienen, evenveel als GP2, DTM, WEC, F3 en Indycar. Dit om het kampioenschap ook voor aspirant F1 rijders/ testers/ reservecoureurs aantrekkelijk te maken.
Ik heb het kampioenschap nu voor de tweede jaar achtereen gevolgd en vind het ondanks de heel andere opzet een spannend jaar geweest met weliswaar een paar saaie races, maar ook een hoop gekkigheid en een mooi podium voor Frijns in Maleisië. Hopelijk is de nieuwe ATEC02 motor een verbetering. BMW-GT rijder Alexander Sims en Frijns hebben een auto met die nieuwe aandrijflijn al een shakedown gegeven. Wie Frijns’ teamgenoot wordt is nog niet bekend, maar de betrokkenheid van Sims en ook Felix da Costa zou kunnen duiden op een tie-in met BMW. We houden u op de hoogte.
Bron tekst: GPPits.net
Bron foto’s: Fiaformulae.com