Over twee dagen wordt het autosportseizoen 2017 afgetrapt met de Dakar-rally in Zuid-Amerika. Voor het eerst dit jaar is Paraguay als “startland” aanwezig, vanuit Asunción is een route uitgezet door Argentinië, met een uitstap richting Bolivia, waar dit jaar niet alleen het gevreesde zoutmeer van Uyuni als finishplaats dient, maar ook het strand van het Titicaca-meer een rol zal spelen.
Van de in totaal 9000 kilometer die uiteindelijk naar finishplaats Buenos Aires zijn af te leggen, zijn er 4000 km tegen de klok, waarvan één marathon-etappe op maandag en dinsdag 9 en 10 januari. De ASO lijkt er in ieder geval meer aan te hebben gedaan om de rally echt zwaarder te maken. De route is minder ‘sprint-dakar’ en heeft veel meer stukken off-piste, meer zandduinen en meer navigatiebeperkingen. De GPS apparatuur die teams meekrijgen hebben maar beperkte functionaliteiten en navigatoren die goed een roadbook kunnen lezen kunnen hier echt voordeel uit halen.
Motoren: Bastion KTM
De aloude raceterm: to finish first, first you have to finish, is een duidelijk thema binnen de top van de motoren categorie. Mattias Walkner en Sam Sunderland hebben beiden voor KTM al etappes gewonnen, maar beiden hebben nog geen enkele keer een rally uitgereden. Joan Barreda is dat wel gelukt met hangen en wurgen, maar de Spaanse Honda-rijder is al vaker het slachtoffer geworden van mechanische pech, mede veroorzaakt door zijn aggressieve rijstijl. Titelverdediger dit jaar is Toby Price, die vorig jaar als eerste Australiër de rally won.. Ook de nummer 2 vorig jaar reed op een KTM, maar Stefan Svitko is nog steeds privateer met zijn eigen Team Slovakia terwijl Price in het fabrieksteam de steun van Walkner en Sunderland heeft en voor de 16e achtereenvolgende keer gaat proberen de rally te winnen. Honda zet intussen de vier zelfde azen in als vorig jaar: Barreda, Paulo Gonçalves, Richie Brabec en Michael Metge.
Yamaha heeft in zijn team weinig gewijzigd: Helder Rodrigues is kopman, Alessandro Botturi nog steeds waterdrager. Nieuw in het team is Adrien van Beveren. De jonge Fransman reed vorig jaar in het Yamaha Junior team en heeft promotie afgedwongen naar de hoofdmacht. Husqvarna wordt in de markt gezet als een apart motormerk, maar realistisch bekeken is het rallyraid team gewoon KTM-materiaal geworden met een Zweeds naamplaatje erop. Toch kan het stiefkind wel eens heel lastig gaan worden met Pablo Quintanilla als kopman. Vorig jaar werd de Chileen als derde afgevlagd en in oktober werd hij nog wereldkampioen Cross Country Rally. Vorig jaar was hij een eenmansteam in Dakar, dit keer krijgt hij hulp van Pierre Alexandre Renet, die hem als waterdrager bij moet staan. Ook Robert van Pelt rijdt dit jaar weer met Husqvarna. Het was eigenlijk de bedoeling dat hij een service team mee zou krijgen, maar helaas liet zijn beoogde teamgenoot het afweten. Er zat weinig anders op dan weer opnieuw voor de Malle Motos categorie te kiezen: de kistrijders die alle reparatiewerkzaamheden zelf moeten doen.Ook Jasper Riezebos en Jurgen vd Goorbergh starten dit jaar weer in die categorie.
De meesten rijders scheepten hun materiaal overigens in op een boot of voerden last minute per vliegtuig aan, maar sommige amateurs gaan erg ver voor hun sport. Marco Bulacia uit Bolivia reed al 1500 km vanuit zijn thuisland, sommigen die vanuit Chili kwamen zijn 2000 km onderweg geweest, maar de overdrijvende trap is Lyndon Poskitt. De man uit Harrowgate, UK werd in 2013 al eens 46e, verkocht na thuiskomst bijna al zijn spullen en converteerde een oude KTM 690 tot een ultra Enduro, waarmee hij niet alleen 150.000 km over de aardbol heeft gereden, maar ook in elk continent (behalve Noord- en Zuidpool) aan een rallyraid heeft meegedaan. Het doel was eigenlijk om mn oude 2013 motor te restaureren en daarmee aan de race mee te doen, maar ik heb een beetje de aandacht getrokken en nu heb ik zelfs de beschikking over een gloednieuwe KTM 730 rally replica, ik heb er nog maar 200 km op gereden. Het zal als kistrijder niet makkelijk worden, maar een nieuwe motor betekent hopelijk minder onderhoud.
Quads – Open race tussen Zuid-Amerika en Oost-Europa
Bij de Quads is het klassement onthoofd, want de complete top3 van vorig jaar heeft aangegeven Dakar 2017 te laten schieten. Circus Patronelli (de broers Marcos en Alejandro) vonden de route niet interessant en lijken inmiddels te onderhandelen met showman Robbie Gordon over deelname in een van zijn buggies in 2018. Ook Brian Baragwanath, de verrassende nummer 3 van vorig jaar slaat de race over. Het hoogste startnummer gaat daarom naar oudgediende en regerend cross coutry kampioen Rafal Sonik, die met Kamil Wisnievski een waterdrager meeneemt de woestijn in. Oudgediende Josef Machachek is plotseling teruggekeerd van pensioen na eerder al Christophe Declerck vorig jaar en staat ook weer aan de start, een aantal jaar nadat hij en Sonik door de plaatselijke rijders plotseling een protest om hun oren kregen en met afgekeurde quads een aantal etappes buiten mededinging meededen.
Het zal ondanks de afwezigheid van de Patronelli’s een interessante strijd worden met snelle mannen als Ignacio Casale, Pablo Copetti, Walter Nosiglia en Nelson Sanabria. Ook de Rus Sergei Kiriyakin is weer van de partij, zodat dit letterlijk een clash of the continents kan worden .De Nederlandse eer wordt verdedigd door Bas Nijen Twilhaar en Kees Koolen. Koolen reed al in alle categorieën mee, maar moest vorig jaar uitvallen en tevens toezien hoe zijn quad van een bergingshelikopter kukelde. Dit jaar heeft de Brabander zelf een quad gebouwd. Zijn Barren Racer is gebaseerd rond een KTM 690 motorblok. We hebben bewust de media weggehouden, het was niet eens zeker of we het wel gingen halen. We hebben m op het laatste moment op het vliegveld gezet
Hoewel er veel is getest in Dubai is de Dakar zelf nooit helemaal te reproduceren, dus het is ook voor Koolen afwachten. Gek genoeg vindt zijn project navolging, want ook Jose Luis Espinosa komt met een zelfbouw EATV, met een KTM blok als basis. Benieuwd of de Oostenrijkers ooit brood gaan zien in deze categorie
Zometeen in Deel 2 de auto’s en de Trucks
Bron Tekst: Alex Hendrix