Gisteren begon de Dakar rally met een korte etappe rond Pisco, maar het liep niet voor iedereen zoals het moest, zowel organisatorisch gezien als onderweg. Behalve problemen met de route en het waypoints systeem kreeg één deelnemer een heel vervelende verrassing.
Juan Carlos Salvatierra had zich veel voorgenomen deze rally. De Boliviaan deed al een paar keer mee in de motoren en hoopte dit jaar met de gekochte Barren KTM quad van Kees Koolen een gooi te kunnen doen naar de overwinning in de Quad-categorie. Maar zaterdag bij de keuring kreeg hij te horen dat zijn quad was afgekeurd omdat hij niet voor iedereen vrij beschikbaar zou zijn. Dat Koolen twee jaar met het apparaat heeft meegedaan, er etappes mee heeft gewonnen en zelfs WK Cross Country is geworden deed er niet toe.
Een vergelijking met de Tsjechische deelnemer Tomas Kubiena, die met een eigen gebouwde IBOS Hawk deelneemt, werd door de organisatie afgewezen. “Deelnemer Kubiena kan een dossier overleggen van alle onderdelen die hij voor zijn quad gebruikt heeft, ze zijn gewoon voor iedereen te koop. We hebben deelnemer Salvatierra reeds eind 2018 verteld dat de documentatie van zijn quad niet in orde is.” Salvatierra zelf ontkent dat hij door de organisatie hiervan is verwittigd. Nadat ook een appèl van de Boliviaanse ambassade niets opleverde, kon hij niet aan de start verschijnen. Daarmee is de kous voor Salvatierra nog niet af, hij dreigt met juridische stappen omdat de ASO volgens hem de zaken manipuleert. “Ze misbruiken deelnemers en niemand doet er iets aan.”
Motoren: omgekeerd evenredig zoeken
Bij de motoren werd besloten de startvolgorde om te draaien en het hoogste startnummer (de Israeliër Gee Motzkin) als eerste te laten vertrekken. Omdat de Quads zelfs als eersten het spits afbeten leidde tot de aparte situatie dat toprijders als Mattias Walkner een aantal quad rijders als spotter gebruikten, zoals bv Sebastian Souday en Santiago Hansen. Walkner heeft uiteindelijk niet voluit gereden, de Oostenrijker was ziek rond kerst en heeft een antibioticakuur gehad. Daarom deed hij het rustig aan met een 7e tijd. Ook Toby Price en Sam Sunderland lieten nog niet het achterste van hun tong zien, kwamen kort voor Walkner als 6e en 5e binnen
Er deed zich echter een klein probleem voor onderweg. De organisatie had namelijk kort voor de start een aantal waypoints in het GPS systeem laten aanpassen, maar verzuimd dit door te geven. Het gevolg was dat een flink aantal rijders ineens waarschuwingen kreeg dat ze vier of meer waypoints mistten, zo ook Martien Jimmink. “Ik ben teruggereden en precies het roadbook nagegaan, maar nog steeds niets. Ik heb ook nog naar de organisatie in Parijs gebeld, maar de vrouw aan de lijn sprak geen Engels” Aan de finish kon Jimmink opgelucht ademhalen, want hij bleek geen enkel punt gemist te hebben. Het is niet bekend of de organisatie rijders nog tijd terug gaat geven voor deze blunder.
De toppers liepen verder geen vertraging in de malaise. Eigenlijk traditiegetrouw pakt Honda vroeg in de race zijn etappezeges mee. Joan Barreda was de snelste op het 84 km lange ‘rondje’. Aan de finish was hij 1m34s sneller dan Pablo Quintanilla. Barreda’s teamgenoot Ricky Brabec werd als 3e geklokt en Yamaha kopman Adrien van Beveren kwam als vierde binnen. Beste NL’er werd Edwin Straver met een 55e tijd, de man uit Almkerk is tevens 2e in het kistklassement achter de Brit Max Hunt. Mark Tielemans en Wesley Pittens kwamen als 60e en 61e binnen, Jimmink staat na zijn vele gezoek als 127e in de lijst al op meer dan een uur van de kop.
Stand motoren:
- J. Barreda (Spa)
- P. Quintanilla (Chi) op 1m34s
- R. Brabec (USA) op 2m52s
- A. van Beveren (Fra) op 2m55s
- S. Sunderland (Gbr) op 2m56s
Quads/SxS: Wisseling van de wacht
Bij de quads is door het opschuiven van Ignacio Casale en Sergei Kiriyakin naar de buggy’s een nieuwe lichting aan de beurt. Ook hier mocht de laatste rijder als eerste vertrekken, de Chileen Italo Pedemonte. Hier waren helaas wél meteen problemen. Axel Dutrie, een van de favorieten voor de eindzege, kwam met pech stil te staan na 18 km en moest terug vervoerd worden naar de start om reparaties uit te voeren. Hij verloor daarmee al gelijk meer dan een uur en door een blokwissel kan hij ook nog flinke straftijd verwachten. Voor het klassement is hij dus uitgeschakeld.
Nicolas Cavigliasso was aan de streep uiteindelijk de snelste quadrijder, voor landgenoot Jeremias Gonzales Ferioli. Het verschil aan de streep bedroeg 3m55s. Tomas Kubiena kwam op zijn IBOS quad als derde binnen op 8m22s. Daarmee verhindert de Tsjech een Argentijns podium, want Gustavo Gallego kwam als vierde binnen op 9m56s. De Fransman Alexandre Giroud leek na WP1 van de radar verdwenen, maar aan de finish dook hij ineens als 5e op met een kapotte transponder.
Stand Quads:
- N. Cavigliasso (Arg)
- J. Gonzales Ferioli (Arg) op 3m55
- T. Kubiena (CZ) op 8m22s
- G. Gallego (Arg) op 9m56s
- A. Giroud (Fra) op 10m41s
Bij de SxS buggy’s lijkt zich een interessante strijd aan te kondigen, die van SxS specialisten tegen “sterren” uit andere klassen. Chaleco Lopez, Gerard Farres Guell én Casale en Kiriyakin hielden in het begin gelijke tred met mannen als Casey Currie en Marcos Baumgart. Aan de finish bleek echter niemand op te kunnen tegen titelverdediger Reinaldo Varela. De Braziliaan was de snelste met 1m27s voorsprong op Lopez. Farres Guell klokte een 3e tijd, Casale werd 4e. Kiriyakin liep tegen een lekke band aan en verloor meer dan 5 minuten, waardoor hij nog terugviel achter Currie en Baumgart en als achtste werd geklasseerd
Stand SxS Buggy’s
- R. Varela (Bra)
- F. Lopez (Chi) op 1m27s
- G. Farres Guell (Spa) op 2m32s
- I. Casale (Chi) op 3m39s
- RJ Moreno Piazzoli (Chi) op 3m44s
Auto’s: Toyota opent goed na een uurtje wachten
Het gedoe met de GPS waypoints in de motoren en quads zorgde ook voor oponthoud in de autoklasse. Carlos Sainz was zelfs al naar de start gereden, waar hij te horen kreeg dat hij nog een uur mocht wachten omdat eerst alle motoren en quads uit de baan moesten zijn. Toen dat gebeurd was werd de Spanjaard alsnog als eerste weggeschoten. Hij was ook meteen de enige Mini buggy die om de dagzege mee ging doen. Stephane Peterhansel reed namelijk lek en verloor 3 minuten, Cyril Despres kwam op 4 minuten als 10e binnen.
Vooraan had Nasser Al Attiyah al snel de twee minuten achterstand op Sainz goedgemaakt en aan de finish maakte de Qatari er een leuke show van door met zijn Toyota de Mini nog in te halen. Eerste etappezege is binnen. Tom Colsoul navigeerde Jakub Przygonski naar de derde plaats in de Orlen Mini. Beetje jammer dat Rik Winkelman de Pool een onbekende naam noemt op RTLGP. Hij is als sinds 2009 in de race te vinden, eerst als motorrijder, daarna als autocoureur. Vorig jaar is “Kuba” ook kampioen geworden in de World Cup rallyraid
Beste Nederlander werd zowaar een strijd tussen Bernard ten Brinke en Wouter Rosegaar. De Zeddammer lag na WP1 nog 3e, maar zakte terug naar plaats 8, terwijl Rosegaar naast piloot Harry Hunt in de Peugeot Buggy steeds rond plaats 9 reed. Aan de finish was Ten Brinke maar 6 seconden sneller dan Hunt op een achtste plaats. Daarmee werd de Brits/NL’se equipe ook de snelste Peugeot want Sebastian Loeb en Pierre Lachaume kwam als 13e en 14e binnen. Het is dit jaar ook niet echt het terrein voor Loeb, die niet zo bedreven is in duinenzeeën. Maar juist daar wilde hij zich verbeteren, dus zal deze rally een goede leerschool voor de Fransman worden.
Voor Robby Gordon ging de dag “op zijn Gordiaans”. Hij stond op de verbindingsroute nog stil met oververhitting, maar stond na WP1 ineens eerste. Later werd dat gecorrigeerd, alle Open Class buggy’s hadden een verkeerde tijd gekregen. Daardoor stond Gordon aan de finish als 21e, 8m28s na Al Attiyah. Erik van Loon kwam rustig als 19e binnen, Erik Wevers werd in de Borgward 32e en de Broers Coronel kwamen als 36e binnen op een kwartier achterstand. Voor Michiel Becx is het nog een late dag geworden, de MitJet buggy van de Brabander strandde met versnellingsbak problemen. Met dank aan een servicetruck van X Raid werd Becx naar de finish gesleept waar de monteurs meteen de mobiele garage kunnen uitproberen om een bakwissel uit te voeren. Naar het schijnt is het gelukt, want Becx staat op de startlijst.
Stand Auto’s
- N. Al Attiyah (Qat)
- C. Sainz (Spa) op 1m59s
- J. Przygonski (Pol) op 2m00s
- V. Vasiljez (Rus) 2m18s
- Y. Al-Rahji (SAr) op 2m28s
Trucks: Kamaz wint, De Rooy letterlijk “on fire”
Adel verplicht, dus was het eigenlijk geen verrassing dat Eduard Nikolaev goed uit de startblokken schoot. De Russische Kamaz-kopman had bij alle WP’s de snelste tijd en was ook aan de finish de snelste. Federico Villagra zat lang in het spoor, maar de Argentijn viel in het slot van de rit terug naar plaats 3 achter Ton van Genugten. De verschillen zijn nog klein met 18 seconden tussen nummer 1 en 2, maar die gaan zeker nog groter worden. Gerard de Rooy gaf 1m44s toe en kwam met een klein brandje aan de finish doordat een band oververhit was geraakt. Ook had de man uit Son slechts 70% vermogen door een falende turbosensor “Eén keer moesten we terug en harder aanzetten, voor de rest ging het lekker. Niet verkeerd.”
De vierde van de Iveco-trucks viel echter een beetje tegen. Maurik vd Heuvel kwam pas als 18e over de streep nadat de motor van zijn truck al na 1000 meter in de noodloop ging. “Klotezooi” vatte de man uit Boekel het kernachtig samen. “Je komt nergens de duinen op en iedereen vliegt je voorbij”. Toch is Vd Heuvel slechts 17 minuten kwijt met het voorval. Janus van Kasteren zal een van de heel weinigen zijn geweest die het “Teun de Beun” gedrag van de ASO gisteren wel prettig vond. Door de vertraging kon de Veldhovenaar rustig een kapotte turbo vervangen in het uur dat over was. In de proef werd van Casteren als 16e geklokt, 12 minuten na Nikolaev.
De andere Renaults van Martin vd Brink en Gert Huzink kwamen als 13e en 15e binnen. Pechvogel van de dag is William de Groot. Zijn DAF kwam na een harde landing kreupel binnen als een van de laatste en bij controle bleken de motorsteunen afgebroken. De man uit Maasdriel heeft een starttijd gekregen, maar dat was voor de schade bekend werd. Schijnbaar is hij via DAF Peru gaan bellen om reserveonderdelen te krijgen. We wachten in spanning af.
Stand Trucks:
- E. Nikolaev (Rus)
- T. van Genugten (Ned) op 18 sec
- F. Villagra (Arg) op 53 sec
- G. De Rooy (Ned) op 1m44s
- D. Sotnikov (Rus) op 3m33s
De rit van vandaag is vanmorgen rond 11u begonnen. De auto’s mochten het eerst vertrekken richting San Juan de Marcona. Een rit met 342 km special en nog eens 200 km verbindingsroute. Voor de Belgische Formatie VDR Truckracing gaat het nog een hele tour worden die start te halen. Beide trucks kwamen ongeveer 40 minuten geleden binnen nadat Yves Rutten met een technisch probleem was blijven steken in etappe 1.