Van Peru met veertig graden hitte en eindeloze zandduinen naar Bolivia, met net geen achttien graden, hoogteverschillen richting 4000 meter, veel modderpaden en zelfs sneeuw. Da’s een heel stevige overgang voor de Dakar deelnemers, die na de lange special in La Paz van een rustdagje “genieten.”
“Ik begin een bandenwinkel als ik weer in België ben.” Tom Colsoul had het er maar druk mee de afgelopen dagen, de Landenaar stond vaak te scheppen als “Kuba” Przygonski de Mini weer eens had vastgereden en bandenwissels kwamen wat hem betreft iets te vaak voor op de scherpe steentjes. Toch kan de zoon van Guy Colsoul blij zijn met de uitgangspositie van de Orlen Mini, 6e algemeen en beste Mini nog voor de fabrieksauto’s die eigenlijk nog geen enkele etappe zonder trammelant hebben gereden. Hij voelde zich alleen een beetje bezwaard dat de organisatie hem nu als “Dakar Legend” ziet. “Onze pa reed de rally 9 keer, stond in een 2WD auto een week op kop (een Opel Manta), geen GSM, geen satelliet, niks. We wisten niet eens waar hij uithing een maand lang, en dan ben ik Dakar-legend?”
Motoren: Wisseling van de wacht in La Paz
De special voor de motoren was opgeknipt in twee stukken, vooral omdat het veranderende weer de proeven in het begin te gevaarlijk maakte. Maar er bleef genoeg over in het tweede deel. Wie blij was weg te zijn uit die rotduinen, kwam nu tegenover grote modderpoelen te staan die soms verraderlijk diep waren. O.a. Xavier de Soultrait en Gerard Farres Guell lieten zich verrassen en gingen onderuit en verloren daardoor tijd. Aan de kop werd het een tweestrijd tussen KTM en Honda. Toby Price was snel onderweg, reed op een gegeven moment aan de leiding, maar in het slot liet hij zich toch nog verrassen. Kevin Benavides rook bloed en kwam op de streep nog gelijk. Doordat Adrien van Beveren 3 minuten verloor, sprong de Argentijn zelfs naar de leiding van de wedstrijd. Het was echter niet genoeg voor de etappezege, want die ging naar Antoine Meo. De Fransman reed in Peru vooral in de schaduw van teamgenoten Walkner en Price, maar lijkt nu een beetje los te komen. Hij won de stage met 30sec op Benavides en Price. Op vier de verrassende prive-Honda van Diego Martin Duplessis, die vanuit het achterveld naar voren reed en slechts 1m13s langzamer was dan Meo.
Maikel Smits kreeg met overstekend wild te maken. “Op een van de technische stukken stak ineens een hertje over. Ik ben vol in de remmen gegaan en werd er met een highsider afgegooid.” Ondanks die klapper en een latere bijna-confrontatie met loslopende honden kwam Smits toch als 31e binnen en staat nu 34e algemeen. Jurgen vd Goorbergh reed de etappe als 53e uit, HJ Liefhebber werd 63e en Edwin Straver kwam in La Paz aan als 65e. Achterin finishten Mirjam Pol en Luc vd Huijgevoort de etappe als 96e en 97e
Stand motoren
- K. Benavides
- A. van Beveren op 1m57s
- M. Walkner op 3m50s
- J. Barreda op 9m33s
- T. Price op 10m42s
Quads: Concurrentie voor Casale dunt uit
Ignacio Casale lijkt steeds meer de onbetwiste leider in deze categorie te worden, want opnieuw heeft een grote concurrent de Dakar rally verlaten. Rafal Sonik ontpopte zich de afgelopen tot een van de belangrijkste uitdagers, maar de Pool moest helaas gisteren opgeven. In etappe 5 had Sonik bij een val twee breuken in zijn been opgelopen, maar slaagde er toen toch nog in als 10e de rit uit te rijden. Op doktersadvies is hij echter vanmorgen niet meer van start gegaan.
Niet dat Casale daarna als een slak ging rijden, maar de modderspecialisten kwamen wel bovendrijven in deze etappe. Bij het eerste korte stuk special was Marcelo Medeiros nog de snelste, maar hij werd ingehaald door o.a. Nelson Sanabria, Pablo Copetti en ook Kees Koolen, die een tijdje derde stond. De man uit Bergeijk zakte daarna iets naar achteren en reed de etappe als achtste uit op 4 minuten van de kop. Sanabria en Copetti moesten aan de finish 2 minuten toegeven op Jeremias Gonzales Ferioli, na een jaar afwezigheid weer terug en als hij nog vaker meedoet kan de jongeman uit Cordoba wel eens een gevaar voor Casale gaan vormen. Hij stijgt in ieder geval naar plaats 4 in het klassement, de top5 is op de rustdag geheel in handen van de gaucho’s. Beste Europeaan is Simon Vitse als zevende op bijna 3 uur. Bas Nijen Twilhaar reed de etappe uit als 29e, staat nu 24e algemeen op 10 uur van de kop.
Stand Quads:
- I. Casale
- A. Hernandez op 41m30s
- P. Copetti op 57m16s
- J. Gonzalez Ferioli op 1u12m
- G. Gallego op 1u16m
Auto’s: Kijk uit voor de old Timers
Het is zoals reeds vaak benoemd geen Dakar voor Mini. Yazeed Al Rahji ging eergisteren nét niet kopje onder in de Pacifische Oceaan, vandaag leek zijn Mini buggy last te hebben van hoestbuien op grote hoogten, een uur tijd verlies mag de Saudi bij zijn achterstand optellen. Zijn teamgenoot Mikko Hirvonen kwam echter op bekend terrein in Bolivia en lag de hele special in de top5, hij eindigde als zesde op bijna 9 minuten. Teamgenoten Colsoul en Przygonski kwamen netjes als tiende binnen met 12 minuten achterstand, Boris Garafulic mistte die top10 net als twaalfde.
Vooraan had Carlos Sainz er ook zin in. In de duinen had de rally-veteraan het vaak wat lastig, maar deze proeven liggen “El Matador” veel beter. Hij pakte vanaf het begin de leiding en hield die vast tot aan de finish in La Paz. Stephane Peterhansel volgde rustig in zn spoor, gaf vier minuten toe en merkte op dat hij geen zin had om harder te gaan: “de motor doet een beetje astmatisch op deze hoogte.” Daar kwam ook Khalid Al Quassimi achter, die uitgerekend in het enige sneeuwveld van deze etappe met pech kwam te staan. Dat kostte de man uit Abu Dhabi drie kwartier. Opvallend in de top10: ex rally rijder Martin Prokop. De Tsjech is voor het tweede jaar met “Shrek” naar Zuid Amerika gekomen, een opvallende Ford F150 Raptor. Gisteren werd Prokop er als 9e mee geklokt en hij staat nu 7e in het algemeen klassement.
Voor Bernard ten Brinke liep het goed, de Zeddammer pushte nergens, reed gewoon comfortabel de special uit als achtste op 12 minuten van Sainz. Nasser Al Attiyah en Giniel de Villiers gaven wat meer gas en kwamen op vijf minuten van Sainz als derde en vierde binnen. Peter van Merksteijn sluipt inmiddels bijna stiekem naar de top10, de Almeloër werd 13e gisteren en staat inmiddels 11e algemeen, 25 minuten achter de buggy van Patrick Sireyol. Erik Wevers kwam na al zijn avonturen in Peru nu eens vóór donker aan het eind van de special op een halfuur van Sainz, Nicolas Fuchs deed nog beter met een 11e tijd. Maik Willems reed als 37e de proef uit en Tim en Tom zijn netjes als 42e geëindigd op 1u13m van Sainz.
Stand auto’s
- S. Peterhansel
- C. Sainz op 27m10s
- B. Ten Brinke op 1u20m
- N. Al-Attiyah op 1u24m
- G. De Villiers op 1u35m
Trucks: Teamwork brengt Dakar de Rooy etappezege
Er gebeurde iets heel raars gisteren in Arequipa: twee NL’se crews die al waren uitgevallen kregen alsnog een starttijd en mochten weer meedoen. Martin vd Brink en Marc Leeuw wáren al uitgevallen, maar omdat de organisatie blijkbaar een “Teun de Beun moment” had (zoals Hans Stacey een keer treffend opmerkte), gingen de twee crews gewoon aan de staart van het veld weg. Vd Brink reed de hele dag met assistent Janus van Kasteren en noteerden top10 tijden onderweg, ondanks dat de Renault Sherpa nog op zandbanden stond en alle kanten opglibberde. Helaas was het sprookje aan de finish over, de organisatie had nog eens in de boeken gesnuffeld en nu werden Vd Brink en ook Leeuw écht uit de wedstrijd genomen. Ondanks die gekkigheid reed Van Kasteren een prima rit, de “Eenoog” kwam als 9e binnen op een kwartier van de kop, nét voor Maurik vd Heuvel, die wat rustiger reed in het donker en 10e werd.
Vooraan was teamwork wat de doorslag gaf. Ton van Genugten en Federico Villagra waren allebei snel gestart, maar de Argentijn liep zo snel in dat de man uit Eersel hem voorbij liet en aanhaakte. Zowel de MAZ van Sergei Viazovich als de Kamaz van Ayrat Mardeev werden snel ingelopen. Liaz rijder Martin Macik leek lange tijd de etappe te gaan winnen, maar de Tsjech verloor in het laatste glibberige deel toch nog anderhalve minuut op de Iveco’s, die even als 1 en 2 werden vermeld. Helaas wrong Martin Kolomy zijn Tatra-Daf er nog tussen als 2e, 12 seconden sneller dan Van Genugten die derde werd. Maar Villagra scoorde wel zijn tweede zege vandaag. Eduard Nikolaev reed nu wat rustiger aan en kwam als zesde binnen op vijf minuten, maar heeft nog ruim 52 minuten over op Villagra. Teruhito Sugawara viel vandaag weg uit de top5, op snelle paden heeft de Hino net te weinig power om aan te klampen, waardoor Dmitri Sotnikov de top5 binnenkomt. Voor Gert Huzink ziet het er niet goed uit, de Riwald Renault truck kreeg motorpech en moest op vijf cilinders naar de finish. Ze zijn als 13e geëindigd, maar de vraag is hoe groot de schade aan het blok is.
Stand trucks:
- E. Nikolaev
- F. Villagra op 52m40
- S. Viazovich op 2u24m
- M. Macik op 3u14m
- D. Sotnikov op 3u59m
Vandaag hebben de deelnemers een verdiende rustdag om reparaties uit te voeren, de batterijen op te laden en zich op de volgende proef voor te bereiden die start in La Paz en eindigt in Uyuni. Gelukkig rijden de deelnemers dit keer “langs” het zoutmeer van Uyuni en niet er overheen, dat leidde in 2015 tot veel uitvallers door dat het zout de electronica had aangetast. Rafal Sonik maakte de wedstrijdleiding toen nog uit voor “hersenloze idioten.” De rit naar Uyuni is tevens het eerste deel van een marathon etappe, dus alles wat stuk gaat mag niet door service crews aangeraakt worden.