Het blijft redelijk apart: Gerard de Rooy had genoeg van de Zuid Amerikaanse snelle paden en wilde naar Afrika voor de duinen. Maar als hij echt duinen had gewild, had hij beter naar Peru en de Dakar 2018 kunnen gaan zo blijkt nu. De deelnemers in San Juan de Marcona hebben na een verschrikkelijk zware etappe zo genoeg van duinen dat Gerard (die in Afrika alleen maar snelle etappes heeft gehad) ze waarschijnlijk állemaal mag hebben.
De afdeling Dakar Heroes liet mooi zien hoe mooi en gevaarlijk de laatste 48 uur waren. Lyndon Poskitt, kistrijder en globetrotter, kreeg een camera mee en liet een mooie golvende route zien, maar ook enkele omgevallen quads en motoren die wat te enthousiast van duinen waren gevallen. Olivier Pain (tot voor kort nog fabrieksrijder) stond er naast te waarschuwen, want een van de quads lag precies in de baan van de motoren. Ook de Brandweermannen van de 546 Daf lieten zich prima zien door in etappe 3 het voortouw te nemen om een paar gestrande trucks over een duin te helpen. Maar niet alleen in het achterveld zorgden de duinenzeeën voor problemen.
Motoren: Le Touquet ervaring brengt Yamaha een 1-2
Marc Coma is als koersdirecteur een prima keus geweest: de Spanjaard versoberde de navigatieregels dit jaar voor de tweede keer en weigerde erop terug te komen toen Peugeot ging protesteren. Bij het uitzetten van de parcours koos hij in Peru de zwaarst mogelijke ondergrond en hij wist in de etappe gisteren zelfs de “massastart” van St. Louis naar het Lac Rose te kopieëren. Het verschil is dat vanuit het vertrek er eerst een lange strandrace wachtte en daarna nog eens 250 km van die afgrijselijke duinen. Xavier de Soultrait en Adrien van Beveren zijn allebei veteranen van Le Touquet, de zware strandrace die jaarlijks aan de Franse kust bij het nauw van Calais wordt verreden. De motoren startten gisteren per 15 en De Soultrait had de beste start van de hele kopgroep. Van Beveren kwam er halverwege bij en met zijn tweeën gingen de Yamaha’s er vandoor. Ook in de duinen reden beide Fransen kop over kop tot aan WP4, daarna moest De Soultrait loslaten en reed Van Beveren alleen door. Aan de finish had hij niet alleen een stagewin en 5 minuten voorsprong op zijn teammaat, maar ook de leiding in de rally.
Sam Sunderland kwam namelijk nog op het strand in de problemen. Na een sprong was de kopman van KTM verkeerd geland en kreeg een blessure aan zijn rug. Nog voor WP1 werd de leider in de rally dus met een helikopter afgevoerd. Mattias Walkner nam de fakkel over, maar bleef op het strand nog rustig. Ook de andere klassementsmannen lieten de strandspecialisten even buiten spelen, zoals Jonathan Baragan Nevado, die op een Gas-Gas (KTM in een spaans jasje) in de top5 over het strand vloog en in de duinen kon aanhaken bij de groep Honda rijders. Hij kwam daardoor als 11e over de streep. Walkner maakte in de duinen het verloren terrein weer goed en finishte op 7m10s van Van Beveren, met vlak achter zich Pablo Quintanilla op de Husqvarna (KTM in een Zweeds jasje). Diezelfde Quintanilla deed goede zaken, want in het klassement is de Chileen nu 2e achter nieuwe leider Van Beveren. Het verschil na een gruwelijk zware rit: 1 minuut en 55 seconden. Kevin Benavides is derde na een solide rit en door zijn tweede plaats komt De Soultrait in de top5 te staan vandaag.
Beste NL’er is opnieuw Maikel Smits als 37e. De man uit Schijndel kon op het strand misschien harder, maar wilde dat niet riskeren vanwege de hoge snelheden. In de duinen werd het daarna zo zwaar dat als Smits dáár harder had willen gaan het ook niet meer was gelukt. Jurgen vd Goorbergh verloor veel tijd met zoeken naar een moeilijk WP, kwam als 58e binnen, vijf plaatsen achter Hans Jos Liefhebber en twee minuten voor Edwin Straver (60e). “Een jas uitgedaan? Zeg maar gerust een dikke winterjas.”
Stand motoren
- A. van Beveren
- P. Quintanilla op 1m55s
- K. Benavides op 3m15s
- M. Walkner op 5m23s
- X. de Soultrait op 7m34s
Quads: “Sergio” doorbreekt Casale’s zegereeks
Het strijdplan van Ignacio Casale is de afgelopen dagen wel duidelijk geworden. “Ik moet in Peru zo veel mogelijk voorsprong pakken, want “Sergio” (Sergei Kiriyakin), is veel te snel op de Argentijnse ondergrond.” Of het nu een verspreking voor de camera was of een bijnaam, ik vind het wel bij Kiriyakin passen. De Rus lag op het strand nagenoeg gelijk met de Chileen, daarna nam hij tien minuten voorsprong doordat Casale lekreed en zelfs even van de radar verdween. De Haas reed het gat echter weer dicht en had bij WP6 zelfs nog een voorsprong van 2 minuten, maar nu reed Kiriyakin dat gaatje dicht en klopte Casale uiteindelijk met 43sec verschil. Achter hen kwam thuisrijder Alexis Hernandez als derde binnen op 5 minuten.
Daarna kwam de Touquet-fractie uit het quad rijden. Simon Vitse en Axel Dutrie deden ongeveer hetzelfde als Van Beveren en de Soultrait en kwamen kop over kop rijdend door de duinen. Pas in het laatste deel moest Vitse loslaten en werd Dutrie als vijfde geklokt, vlak achter de nummer vier Gustavo Gallego. Kees Koolen ging goed door de 4e etappe na de litanie aan problemen in etappe 3: ketting er twee keer, quad tweehonderd naar beneden gevallen, versnellingsbak en blok beschadigd. Nu gelukkig niets van dit alles, met een vijftiende plaats is de man uit Bergeyk de eerste niet-Yamaha in de top15. In de stand is Koolen elfde op 2u22m van Casale, die een buffer van 25 minuten heeft op Kiriyakin. De strijd daarachter is volledig open, Rafal Sonik (7e) staat als enige Europeaan achter vier gaucho’s, het is te vroeg in de rally om daar nu al een oordeel over te vellen.
Stand Quads
- I. Casale
- S. Kiriyakin op 25m30s
- A. Hernandez op 35m01s
- P. Copetti op 40m00
- G. Gallego op 44m16s
Auto’s: Peugeot wil helemaal niet, maar pakt toch een un-deux-trois
“Dit was helemaal niet de bedoeling” “Het is nog veel te vroeg”. Het zijn uitspraken die je eerder bij het geteisterde Mini zou verwachten dan bij Peugeot. Maar Stephane Peterhansel vindt zelf dat hij niet nu al aan de leiding moet staan, zijn beste week moet nog komen en hij rijdt dus op zijn Erik van Loon’s, tachtig procent, liefst een tandje eraf ipv een tandje erbij, laat de rest maar scheuren. Maar als de rest dan brokken gaat maken is Monsieur Dakar wel ter plaatse om alle losse eindjes op te pikken. Hij startte samen met teamgenoten Cyril Despres en Carlos Sainz in startgroep 1 naast Nasser Al Attiyah, Loeb zat in groep 2 met Bernard ten Brinke, Yazid Al Rahji en Giniel de Villiers. De Peugeots liepen snel weg op de Toyota’s en Loeb en Peterhansel lagen bij het verlaten van het strand 1 en 2.
Ten Brinke leek die sectie als derde te hebben gereden, maar net na het WP reed de Toyota lek. Dat kostte twee minuten. In de duinen tenslotte lag de grootste uitdaging in een WP bovenop een duin. Een voorzichtiger route kostte de Zeddammer 25 minuten extra, maar voor de rest was het heel solide rit die met de 7e tijd werd bekroond. Kopman Al-Attiyah kende veel meer problemen, hij reed ook een keer lek en groef zich op zoek naar een WP helemaal vast in het zand, waar hij een uur kwijtraakte. Alle Toyota’s verloren gisteren meer dan 40 minuten, de complete top6 bestaat uit 2WD buggy’s. Vier keer een Peugeot (Loeb als snelste, Peterhansel tweede, Sainz derde en Khalid Al Quassimi zesde) en daartussen de Mini van Mikko Hirvonen en de opvallend gestreept SMG van Eugenio Amos. De Italiaanse zakenman verdient in de mode zijn geld en is voor de tweede keer in de rally actief. Dat hij geen pannenkoek is bewees Amos eerder dit jaar al met een etappezege in de Silkway rally
Hoewel Loeb de etappe won, leek hij er niet echt blij mee te zijn, het betekent namelijk dat hij de stage moet openen vandaag en daar is de voormalig WRC rijder niet zo goed in. Alles beter dan Cyril Despres. De Fransman tikte een rots aan en vernielde de ophanging van de Peugeot. Als hij al weer kan starten, zal dat met heel veel straftijd zijn. Ook Mini had weer problemen, Orly Terranova rolde van een duin verloor twee uur, Yazid Al Rahji reed zich vast op het strand richting WP1, maar kon dankzij hulp van het publiek weer wegkomen en reed uiteindelijk in de duinen veel gaten weer dicht. Peter van Merksteijn reed de etappe keurig als zestiende uit, Erik Wevers deed er iets langer over. Zijn kopman Nicolas Fuchs stond namelijk met een kapotte aandrijfas en Wevers stond die van hem af, om daarna zelf op hulp te wachten. Fuchs kwam uiteindelijk als 27e binnen, Wevers is voor het laatst bij Wp5 gezien volgens de tracking, maar hij heeft wel een starttijd gekregen voor vandaag
Stand auto’s
- S. Peterhansel
- S. Loeb op 6m55s
- C. Sainz 13m06s
- N. Al-Attiyah op 58m48s
- B. ten Brinke op 1u10m
Trucks: Nikolaev marcheert vlot door de duinen, Ton “in trouble”
Het verschil tussen de Kamaz van Eduard Nikolaev en de Iveco van Federico Villagra werd eigenlijk op de startlijn al gemaakt, de trucks startten gisteren twee aan twee en je zag hoe de Liebherr 4326 motor de FPT Powerstar gewoon de baas was. Nikolaev liep in die eerste sprint al een halve minuut weg en kon die kleine voorsprong tot WP6 vasthouden. Daarna verloor de Argentijn de aansluiting en werd op 28 minuten van Nikolaev als tweede geklokt. Daarna was het even wachten tot Martin Kolomy als derde kwam binnenvallen. De Tsjech had in etappe 3 op zijn kant gelegen en veel tijd verloren, nu kwam hij in heel lastig weer vooraan meedoen. Nog groter werd de verrassing toen eerst Teruhito Sugawara in de kleine Hino truck als vierde en Gert Huzink als vijfde binnenrolde. De trucker uit Manderveen reed net als Peterhansel rustiger door de rit, stopte af en toe liever om een veilige route te vinden dan om risico’s te nemen.
En dat hielp, want overal maakten ze stukken vandaag. Kamaz-trio Mardeev, Sotnikov en Shibalov verloren allen bijna 2 uur tijd, Martin vd Brink kwam met een kapotte carter te staan, Janus van Kasteren kreeg problemen met de turbo waste gate en Ton van Genugten had een weigerende versnellingsbak. Maurik vd Heuvel profiteerde ondanks een mislukte start (hij wilde zo graag Steven Rotsaert’s MAN in de sprint kloppen dat de motor afsloeg) van alle malaise en zag verbaasd dat hij anderhalf uur verloor en toch 6 plaatsen winst pakte “Het laat wel zien hoe heftig deze Dakar nu is.” Van Genugten kwam pas na het vallen van de duisternis als 14e binnen op bijna drie uur, Van Kasteren verloor 12 uur inclusief straftijd, maar start iig nog. Van de Brink ligt er namelijk helemaal uit.
Stand trucks:
- E. Nikolaev
- F. Villagra op 36m55s
- S. Viazovich op 2u22m33s
- M. Macik op 2u22m57s
- T. Sugawara op 2u56m
- M. vd Heuvel op 3u55m
Vandaag volgt de laatste volledige rit door Peru naar Arequipa. De special begint nog maar eens in de Ica duinen en finisht weer 265km later in San Juan de Marcona. Van daaruit volgt nog een lange verbindingsroute naar Arequipa zelf.