Na de monsterduinen in Peru en de grote hoogteverschillen in Bolivia, gaan in Argentinië op snelle paden en in rio’s de temperaturen en de snelheden in Dakar 2018 omhoog. Dat het daarmee nog moeilijker wordt, is na de 10e etappe in enkele geshuffelde klassementen te zien.
Motoren: dwaallichten en valpartijen gooien het klassement om.
Na de extra rustdag wegens de afgelasting van etappe 9 werd het terrein vandaag de grote vijand van de deelnemers. Sommige stukken waren heel snel en vlak waarbij 169km/h als topsnelheid werd aangetikt en tussendoor kwamen dan rivierbeddingen met scherpe stenen, heuvels met kamelengras en andere voetangels die de snelheid er uit haalden en navigeren lastig maakten. Klassementsleider Adrien van Beveren zei nog bij de tankstop dat hij de dag vreesde: “Ik ben bang om te hard te gaan hier”. Toch leek de Fransman een hele mooie slag te slaan voor Yamaha, dat na Stephane Peterhansel’s overwinning in 1998 nog steeds wacht op een volgend succes. Van Beveren en Mattias Walkner waren namelijk de enige toppers die kort na de tankstop het juiste waypoint 7 vonden, in totaal waren er dat maar zeven van de 98 gestarte deelnemers die daar geen fout maakten. Bijna iedereen volgde daar de sporen die Antoine Meo en Ricky Brabec, de stageopeners hadden gemaakt. Dom, want beiden verdwaalden twee keer en sleepten bijna de hele top15 mee in hun val.
Drie kilometer voor de finish ging het live op camera mis voor van Beveren. De Fransman ging in een rivierbedding met 150 km/h onderuit en was totaal groggy: gebroken sleutelbeen, gekneusde ribben en borstkas en toch wilde hij die 3000 meter nog afleggen, ondanks dat een koersdoktor aan zijn motor hing om hem tegen te houden. Hij viel om zodra de man losliet. Point taken en de Fransman is naar het ziekenhuis afgevoerd. Hij was niet de enige die onderuit ging: ook veteraan Stefan Svitko kwam met een schouder uit de kom binnen en Jonathan Barragan had een totaal verbouwde en verbogen Gas Gas aan de streep, hoewel hij zelf wonder boven wonder weinig mankeerde. Walkner won uiteindelijk de etappe voor Pablo Quintanilla en Gerard Farres Guell, die op tien minuten 2e en 3e werden. Honda privateer Jose Ignacio Cornejo en Hero-debutant Oriol Mena konden daar achter niet helemaal geloven dat zij 4e en 5e waren geworden en een reuzesprong in het klassement maken. Zelfs Joan Barreda, ook verkeerd gereden, staat nu ineens tweede algemeen, al is de voorsprong van Walkner wel steviger dan ooit.
Voor wat betreft de NL’ers had Maikel Smits een goede dag. De man uit Schijndel werd als 20e geklokt, maar heeft een blokwissel gedaan voor de start, want inmiddels is daar 15 minuten straf bij gekomen en staat hij 29e. Hij verklaarde ook de vele valpartijen “Onder dat zand lagen echt smerige stenen verborgen. Ik heb overal mn eigen lijnen gezocht om niet zo’n steen mee te pakken. Als dat gebeurt is het klaar.” Jurgen vd Goorbergh finishte als 39e en is er klaar mee. “Helemaal naar de klote gegaan, voor donker binnen dan was je niet bezig gek vandaag.” HJ Liefhebber werd 52e, Edwin Straver 56e en Mirjam Pol kwam als 74e binnen. Luc vd Huijgevoort reed bij de tien laatste motorrijders die door de organisatie werden gemaand van de route af te gaan omdat de trucks er aan kwamen, ze mogen gewoon in de rally blijven, maar krijgen wel straftijd
Stand Motoren
- M. Walkner
- J. Barreda op 39m42
- K. Benavides op 41m23s
- G. Farres Guell op 47m46s
- T. Price op 50m18s
Quads: Strijd om plaats 2 wordt spannend
In de quad categorie ging het gisteren vooral om het voorval tussen Kees Koolen en Carlos Sainz. Beide heren hebben elkaar recht in de ogen gekeken n.a.v. de beslissing van de Dakar-organisatie om Sainz een penalty van tien minuten te geven voor zijn botsing met Koolen en er over gesproken. Er zijn nog steeds meningsverschillen over, maar het is iig goed dat ook Eurosport beide kanten van het verhaal brengt. Over één ding is iedereen het eens, maar wel om andere redenen. Bruno Famin, dde teammanager van Peugeot en Koolen vinden het allebei een farce de een omdat de straf in zijn ogen niks zegt “Doe dan 1 minuut of juist 1 uur, zo blijf je twijfels houden en weten we in juli nog niks.”, de ander omdat hij bijna dood was. Sainz lijkt de zaak eerder als een aanval op zijn trots te zien, al is hij wel geschrokken van de impact. Omdat beide partijen namelijk beroep aantekenen tegen de beslissing kan het inderdaad tot de zomer duren voor de eindstand in het autoklassement bekend is, wat ook al weer voor de derde keer gebeurt (eerst Robbie Gordon met een al dan niet illegale Hummer (afgewezen), dan Peterhansel die een protest van een motorrijder over zich heen kreeg toen hij hem met zijn Mini zou hebben geraakt (ook afgewezen).
In de race lijkt Ignacio Casale zolang hij geen problemen tegenkomt deze rally te gaan winnen. De Chileen heeft een straatlengte voorsprong en besloot de luiwammes uit te gaan hangen door achter Nelson Sanabria aan te rijden. Dat ging goed tot het beruchte WP7 waar ook de Paraguayaan miszat. Casale ging alleen verder en reed als derde de rit uit. Voor hem ging het hard tegen hard om de eer de eerste Argentijnse rit te winnen. Nicolas Cavigliasso was uiteindelijk twee minuten sneller dan Jeremias Gonzalez Ferioli. Cavigliasso verkleint daarmee zijn achterstand in het klassement op zijn landgenoot tot 59 seconden. Koolen reed de rit als 12e uit op een uur van de twee Argentijnen, maar hij stijgt wel een plaats doordat Simon Vitse na een val uit de wedstrijd ligt, de man uit Bergeijk is zevende op 4u34m. Bas Nijen Twilhaar zat bij de laatste deelnemers en werd net als Vd Huijgevoort bij de motoren verzocht het parcours te verlaten, hij staat nu 21e op 21 uur van Casale en mag met straftijd weer starten morgen.
Stand Quads
- I. Casale
- J. Gonzalez Ferioli op 1u41m
- N. Cavigliasso op 1u42m
- A. Dutrie op 3u27m
- A. Hernandez op 3u35m
Auto’s: Ten Brinke wint tijd
Ja, een klein overwinninkje kan je het noemen, Eurosport had heel kort tijd genomen voor een openingsquote van Bernard ten Brinke. De Zeddammer houdt vol in de top van het klassement en ondanks twee momenten in de etappe (kort vastgestaan in de duinen en een lekke band in het slot) kwam hij als vijfde Belèn binnenrijden, 22 minuten achter de winnaar en één minuut voor Tom Colsoul en “Kuba” Przygonski. Zowel Nasser Al Attiyah als Giniel de Villiers trokken vol in de aanval en verloren helaas tijd op de Peugeots, die in de duinen profiteerden van een bandenaflaatsysteem dat de 4WD’s dit jaar niet mogen gebruiken. Het gevolg is dat Peterhansel volgas weg reed van alles achter hem en uiteindelijk met 8m46s de etappe wint voor De Villiers, die de laatste km’s toch weer kwam opzetten en kop over kop met Ten Brinke reed. Sainz werd na alle sores buiten de wedstrijd om 3e, met zowel Cyril Despres als Khalid Al Quassimi in zijn kielzog. Peugeot lijkt trouwens een hekel aan NL’ers te krijgen, want inmiddels gaat het verhaal dat ook Mirjam Pol een aanvaring met een van de buggy’s heeft gehad. Meer is helaas niet bekend.
Verliezer van vandaag is helaas Al Attiyah, die in het slot van de rit plots met ophangingsproblemen kampte en met een halfuur achterstand terugviel naar plaats 10, nog achter Peter van Merksteijn, die keurig als negende eindigde ondanks ook een momentje in de duinen. Voor Nicolas Fuchs is Dakar 2018 ten einde, de Borgward kwam met motorpech te staan en ook hulp van Erik Wevers mocht niet baten. Wevers zelf finishte als 22e op anderhalf uur van Peterhansel, Maik Willems kwam als 28e binnen en Tim en Tom haalden als 30e de finish. Door de problemen van Al Attiyah verkleint Ten Brinke de achterstand op de Qatari tot tien minuten, al hijgt De Villiers wel in zijn nek met 33 sec achterstand.
Stand Auto’s
- C. Sainz
- S. Peterhansel op 50m35s
- N. Al Attiyah op 1u12m
- B. ten Brinke op 1u22m15s
- G. de Villiers op 1u22m48s
Trucks: Team De Rooy pakt zege en tijd in het klassement
In het begin van de etappe zag het er nog niet naar uit, maar Kamaz had het lastig gisteren. De Russen kwamen goed door de eerste duinen en als je de beelden van Eurosport bekeek, zou je zeggen dat ze gewonnen hadden. Maar Ton van Genugten meldde aan de finish dat hij ze alle drie voorbij was gereden op een zeer stenig stuk wat hij zelf als “rustig rijden” had neer geschreven “dus daar zijn we rustig overheen getokkeld”. Het gevolg daarvan was dat Ton, die eigenlijk alleen Federico Villagra wilde helpen, ineens weer de “te snelle assistent” werd die hij in de Trakker de afgelopen jaren was. Het werd nog heel close, maar de Argentijn gaf aan de finish 33 sec. toe op de man uit Eersel.
Kamaz kopmannen Nikolaev en Mardeev verloren allebei ruim 20 minuten, Sotnikov stond een halfuur stil en Shibalov verloor zelfs meer dan 2,5 uur. Ook de Tsjechen kwamen problemen tegen, Martin Kolomy moest door de MAZ van Alexei Visnevski overeind gezet worden nadat hij was omgevallen en Martin Macik kwam met pech te staan na WP2, waardoor hij 2 uur verloor. Sergei Viazovich beperkte de schade juist, de MAZ kwam goed door het lastige terrein en de Witrus stond daarmee als derde aan de finish op 22 minuten van Van Genugten, die weer uitzicht op het podium heeft door alle stilstaande Kamazki’s onderweg. Op het moment van schrijven zijn er slechts 16 trucks officieel geklokt, naast Van Genugten zijn ook Gert Huzink (12e) en Maurik vd Heuvel (15e) binnen, de rest moet nog aankomen. Voor Janus van Kasteren wordt het een heel lange dag. De Eenoog ging goed mee in de duinen maar helaas is de weigerachtige versnellingsbak er nu echt mee opgehouden, de truck wordt de Wegenwacht van de Woestijn, de Fransman Michel Boucou, naar het bivak gesleept.
Stand trucks
- E. Nikolaev
- F. Villagra op 24m44s
- S. Viazovich op 3u48m
- T. van Genugten 4u08m
- A. Mardeev op 4u25m
Vandaag start de rit van Belèn naar Fiamballa met een superstart. Eerste 10 motoren, eerste 10 auto’s en de eerste vijf trucks beginnen in een elitegroep voor de rest volgt. De rit gaat door de vreselijke duinen van Fiamballa. Vooral Carlos Sainz kent het goed, hij verloor er twee keer een mogelijke Dakar-zege uit het oog. De laatste keer dat er zo’n superstart kwam, kwamen alle deelnemers uit die elitegroep ook op de een of andere manier in de problemen, hopelijk loopt het dit keer anders.